Voordracht 'Flirten met Mars en Venus, Oorlog en prostitutie 1914-1918'

Zondag 25 maart 2018 om 10.00 uur
Documentatiecentrum Gestella, zaal Jules Vanhevel
Warandestraat 29b, 8470 Gistel
 
Aperitieflezing door Frank Becuwe
 
Via het erfgoedbureau ‘Monument in Ontwikkeling’ actief in de erfgoedsector.
Voorzitter-conservator van het Mout- en Brouwhuis De Snoek in Alveringem.
 
Tijdens deze lezing neemt Frank Becuwe ons mee naar de periode 1914-1918 en ditmaal gaat het niet over de grote gevechten tussen de diverse legers.
 
Een oorlog deelt veel meer littekens uit dan eretekens. Niet alleen de soldaten aan het front maar ook de achtergebleven vrouwen vielen daarbij in de prijzen. Voor vele vrouwen werd prostitutie het enige wapen in een ongelijke strijd om te overleven. Zij waren geen ‘filles du régiment’ die de legerkonvooien vergezelden, maar veelal alleenstaande vrouwen die hun verantwoordelijkheid voor hun kroost opnamen en daartoe desnoods hun eer veil hadden. Ook al werd dit zelden of nooit door een soms hypocriete goegemeente als zelfopoffering beschouwd. Evenmin was dit de grootste zorg van de bezettende legers aan deze of gene zijde van het front. Om het moreel van de soldaat op te krikken werden ze getolereerd, om het besmettingsgevaar voor venerische ziekten, die de getalsterkte van het leger al te zeer aantastten, werden ze verguisd. Ook lang na de feiten werd over deze verbeten pijn nauwelijks of niet gesproken.
 
De lezing wil voor eens en altijd de schandvlek in de slecht geheelde wonde van de oorlogsprostitutie mee helpen wegsnijden.
Hopelijk mogen we je begroeten en tijdens de pauze serveren we een aperitiefje.
 
Deelname in de kosten: leden heemkring Gestella 6 euro (niet-leden 9 euro).
Datum: 
zondag, 25 maart, 2018 - 10:00