"Gevecht van Snaeskerke"

Vrijdag 28 augustus 2020 om 10.30 uur
 
Herdenking
"Gevecht van Snaeskerke" 
 
Op vrijdag 28 augustus 2020 wordt te Gistel (Snaaskerke) aan de Kalsijdebrug de jaarlijkse herdenkingsplechtigheid georganiseerd ter ere van 5 gendarmen die er 106 jaren geleden sneuvelden in een schermutseling met de Duitsers. In de vroege ochtend van 25 augustus 1914 vertrok een Duits eskadron Kurassiers vanuit Torhout met de opdracht in Oostende na te gaan of de Engelsen nog geen troepen aan land hadden gebracht. Ter hoogte van de voornoemde brug werd het eskadron opgehouden. 
De Duitse bevelhebber dreigde met wapengeweld en de bruggendraaier kon niet verder dan de brug te openen en eens over de brug brak het zogenaamde ‘Gevecht van Snaeskerke’ los. Gendarmen uit verschillende West-Vlaamse brigades, versterkt door collega’s uit Henegouwen, de zogenaamde “Groupe Mons”, aarzelden niet de confrontatie met de Duitsers aan te gaan. Tussen de brug en de wijk “Kromme Elleboog”, richting Oostende, kwam het tot een ernstig vuurgevecht. De gendarmen konden verhinderen dat de Duitse cavalerie-eenheid haar verkenning richting Oostende verderzette, maar de balans van de confrontatie was relatief zwaar. Bij de Gendarmerie vielen vijf slachtoffers te betreuren en aan Duitse zijde overleed één soldaat in het militair hospitaal van Oostende aan de gevolgen van zijn verwondingen. Tijdens een druk bijgewoonde begrafenisplechtigheid te Oostende op 27 augustus 1914 betuigde ook een Engelse eenheid de eer.
 
Sedert de inhuldiging van een herdenkingsplaat in 2015 wordt dit evenement jaarlijks herdacht. Net als de vorige jaren hopen we heel wat overheden en sympathisanten te mogen verwelkomen. Het programma voorziet naast een tweetal toespraken ook een bloemenneerlegging en een bezinningsmoment. Trompetters bewijzen de eer naast gewezen rijkswachters in het uniform anno 1914 en een tiental vaandeldragers.
Ruiters van een lokale club symboliseren de deelname van een cavalerie-eenheid aan het gevecht.
Er zijn momenteel besprekingen aan de gang om eventueel een Duitse en een Engelse delegatie uit te nodigen.
Voor de organisatie van dit evenement mogen we rekenen op de steun van het Fonds voor Sociale Solidariteit van de politiediensten, de politiezone Kouter, vzw Gestella en de stad Gistel.
 
Voor meer informatie raadpleeg de brochure: "Gevecht van Snaeskerke" © Rondelez Roger / 2015.
 
Datum: 
vrijdag, 28 augustus, 2020 - 10:30
Plaats: 
Kalsijdebrug, Snaaskerke
Kostprijs: 
Gratis
Einddatum: 
vrijdag, 28 augustus, 2020 - 12:30