Herdenking 'Gevecht van Snaeskerke'

Vrijdag 24 augustus 2018 om 10.30 uur.
Kalsijdebrug Gistel (Snaaskerke).
 
Op vrijdag 24 augustus 2018 om 10.30 uur wordt in Gistel (Snaaskerke) aan de Kalsijdebrug een herdenkingsplechtigheid georganiseerd ter ere van 5 gendarmen die er 104 jaren geleden sneuvelden in een schermutseling met de Duitsers.
Het was in de vroege ochtend van 25 augustus 1914 toen ter hoogte van de voornoemde brug een eskadron Duitse Kurassiers werd opgehouden; ze waren op weg naar Oostende om na te gaan of de Engelsen nog geen troepen aan land hadden gebracht.
Onder bedreiging van de Duitsers werd de brug terug toegankelijk en eens over de brug brak het zogenaamde ‘Gevecht van Snaeskerke’ los. Gendarmen uit verschillende Westvlaamse brigades, versterkt door collega’s uit Hengouwen, de zogenaamde ‘Groupe Mons’, gingen de confrontatie met de Duitsers aan. Tussen de brug en de wijk ‘Kromme Elleboog’ greep het gevecht plaats. De Belgische gendarmen konden verhinderen dat de Duitse eenheid haar verkenning richting Oostende verder zette, maar de balans van de confrontatie was relatief zwaar. Bij de Gendarmerie vielen vijf slachtoffers te betreuren en aan Duitse zijde overleed één soldaat in het militair hospitaal van Oostende aan de gevolgen van zijn verwondingen.
 
Herdenking.jpg
Sinds 2015 wordt dit evenement jaarlijks herdacht. Net als de vorige jaren hopen we heel wat overheden en sympathisanten te mogen verwelkomen. Het programma voorziet naast toespraken door de provinciegouverneur en de voorzitter van het FSS ook een bloemenneerlegging en een bezinningsmoment, geleid door de deken van Oostende. Trompetters te paard van het Koninklijk Escort bewijzen de eer naast gewezen rijkswachters in het uniform anno 1914 en een tiental vaandeldragers.
Ruiters van een lokale club symboliseren de deelname van een cavalerie eenheid aan het gevecht.
Voor de organisatie van dit evenement mogen we rekenen op de steun en medewerking van het FSS (Fonds voor Sociale Solidariteit van Rijkswacht en Politie), de heemkring Gestella vzw, de politiezone Kouter, de provincie West-Vlaanderen, de stad Gistel en de intergemeentelijke cultuurvereniging Ginter.
 
Roger Rondelez
Zie ook brochure: 'Gevecht van Snaeskerke'
Datum: 
vrijdag, 24 augustus, 2018 - 10:30
Plaats: 
Kalsijdebrug Gistel (Snaaskerke)